Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Aylin Kalafatoğlu, Dr. Aronia markasının kurucusuyum. Eğitimlerimi İngiltere, Amerika’da ve Türkiye’de tamamladım. Pazarlama, iletişim, işletme ve uluslararası ticaret, Linguistik eğitimi aldım. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası firmalarda üst düzey yöneticilik yaptım. Bir dönem kendi yine işimde çalışmaya devam ettim. Türkiye’deki KOSGEB’in ilk 10 danışmanlarından biriyim. Seyahat etmeyi çok seviyorum. Dünyadaki yenilikçi girişimleri takip edip Türkiye’de uygulamaya koymaktan mutluluk duyuyorum. Farklı modeller geliştirmeyi, denemeyi ve bunları paylaşmayı çok seviyorum. Markamızın doğuş hikayesi de bu ilgimden ortaya çıkan bir sonuç. Ticaret yapan bir babanın kızıyım. Eşim ve ailem bu süreçte her zaman destekçim oldu. Aynı zamanda 14 yaşında bir oğlum var.
Dr. Aronia için şimdiye kadar ne kadarlık yatırım yaptınız?
Kendi öz sermayemiz olan 100 bin dolarlık yatırım ile markamızı kurduk. Ancak zaman geçtikçe hedeflerimiz ve işlerimiz büyüdü. Yatırım yaptığımız rakam da arttı.
Dünyanın antioksidan oranı en yüksek sağlık ve şifa kaynağı süper meyvesi olarak kabul edilen aronya ile tanıştığımız için çok şanslıydık. Büyük bir özveri ile çalıştığımız aronya ile Ar-Ge çalışmalarına başlayarak sektöre yenilikçi ve inovatif ürünler kazandırdık.
Sunduğunuz Hizmetleriniz nelerdir?
Önceliğimiz aronya yetiştiriciliği konusunda A’dan Z’ye bir hizmet sunmak. “Dikimden hasata, hasattan sofraya” sloganımız ile kaliteli bir bahçe kurma amacındayız. Bu hedefe ulaşmak için yatırımcı seçimine büyük önem veriyor ve aronya yetiştiriciliği için uygun toprak analizlerine sahip alanlarda çalışmak için özenle seçilmiş yatırımcılarla iş birliği yapıyoruz. Çünkü tarım sektörü, ciddi mağduriyetlere açık bir sektördür ve bu nedenle iş ortaklarımızı seçerken çıtayı yüksek tutmaya özen gösteriyoruz.
Kurduğumuz bahçelerde, eğitim, danışmanlık ve bitki besin maddesi desteği gibi unsurları eksik etmeden yatırımcılarımızın yanında oluyoruz. Bu sayede yatırımcılarımız kendilerini yalnız hissetmezler. Ayrıca, bahçe kurulumunda ihtiyaç duyduğumuz fidanları yurtdışından ithal ediyoruz. Fidanlarımızın organik sertifikalı, Avrupa Birliği fidan pasaportuna sahip ve uluslararası lisanslı olması, bahçe kurulumunda mağduriyet yaşanmadan başarılı bir başlangıç yapmamıza olanak sağlıyor.
Makinalı dikim uygulamalarını da kullanarak dikim sırasındaki kalitemizi yüksek tutuyoruz. Bu, eleman maliyetini düşürmemize ve kısa sürede ekonomik ve kaliteli bahçeler kurmamıza olanak tanıyor. Ayrıca, bahçe kurulumuyla ilgili toprak analizleri gibi çalışmaları da destekliyor ve yatırımcılarımıza gerekli bilgileri sağlıyoruz. Bu şekilde, hem sıkıntısız bir bahçe kurulumu gerçekleştiriyoruz hem de yatırımcılarımızın süreç boyunca bilinçli bir şekilde ilerlemelerini sağlıyoruz.
Ürünlerinizde kullandığınız aronyanın tamamını kendiniz mi yetiştiriyorsunuz? Başka çiftçilerden ürün temin ediyor musunuz?
Biz, Türkiye’de aronya konusunda çalışmalara başlayan ilk kurumsal markayız. Profesyonel bir proje yaklaşımıyla aronya bahçe kurulumları gerçekleştiriyoruz. Çünkü kaliteli ürünler elde etmek için uluslararası standartlarda aronya meyvesine ihtiyacımız olduğunun bilincindeyiz. Yatırımcılarımızla birlikte çıktığımız yolda, uluslararası lisanslı, Avrupa Birliği fidan pasaportuna sahip organik sertifikalı aronya fidanları kullanarak birinci sınıf aronya bahçeleri kuruyoruz. Kurduğumuz aronya bahçelerinden elde ettiğimiz aronya meyvelerini satın alarak, yüzde 100 aronya içerikli işlenmiş ürünler üreterek tüketicilerle buluşturuyoruz. Aronya konusunda A’dan Z’ye tüm uzmanlığımızı, bilgi ve tecrübemizi paylaşarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Ürünlerinizi nerede üretiyorsunuz?
Ürünlerimiz tesisimizde uzman üretim mühendisi, gıda mühendisi, akademisyen, sağlık uzmanları, fitoterapi fonksiyonel uzmanları ve diyetisyenlerden oluşan profesyonel kadromuzun danışmanlığında hazırlanıyor. İlk üretimlerimizi Bursa’da üretim tesisimizde gerçekleştirdik. Şimdi yeni bir oluşumun içerisindeyiz. 2024 yılında üretimde yeni adımlar atacağız. Ayrıca, Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Teknokent’te karşılıklı olarak imzaladığımız sözleşme ile gıda ve tarım alanında AR-GE çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Ürünlerinizi hangi kanallardan tüketiciye ulaştırıyorsunuz?
Şu anda portföyümüzde 20’den fazla ürün bulunmaktadır. Bu ürünleri, hem kendi web sitemizde hem de çeşitli e-ticaret platformlarında, hedef kitlenizin kolayca ulaşabileceği noktalarda satışa sunmaktayız.
Yeni ürün çalışmalarınız var mı?
Ürünlerimizi 7’den 70’e herkesin kullanabileceği bir şekilde üretmeye odaklandık. En küçük aileden en geniş aileye kadar, küçükten büyüğe herkesin hayatında aronya’nın yer almasını ve temiz içerikli sağlıklı ürün tüketimini desteklemeyi amaçladık. Ürün çeşitliliğimizde buna özel bir önem verdik.
Ürün gamımız arasında aronya meyve özü, aronya sirkesi, aronya kreması, aronya tuzu, aronya meyve kurusu, aronya balı, reçel, marmelat, Türk kahvesi, form çayı, sağlık çayı, Aronya Kids gibi çeşitli ürünler bulunmaktadır. Ar-Ge çalışmalarını tamamladığımız ancak henüz raflarda yer almayan yeni ürünlerimiz de bulunmaktadır. Öncelikli hedefimiz, aronyayı herkesin tüketebileceği bir forma dönüştürmektir. Reçel tüketemeyenlerin meyve kurusunu, meyve suyu içemeyenlerin sirke veya çay/kahve olarak tüketebilmesi için yüzde yüz aronya içeriğini kullanarak, herkesin günlük yeme rutinine kolayca ekleyebileceği bir ürün haline getiriyoruz.
Bugüne kadar sunduğumuz ürünler arasında aronya çayı, en yenilikçi diyet ürünü ödülü aldı. Ayrıca, Aronya balı, Aronya özütü ve Aronya tuzu, en yenilikçi ürün bileşenleri olarak finale kalan ilk 3 üründen biri olmuştur.
2023’te ne kadar ciro elde ettiniz? 2024 hedefiniz nedir?
2023 yılında markamız adına çok güzel bir ivme yakaladık. Yaşanılan pandemi ve şimdi de maruz kaldığımız virüsler nedeniyle bağışıklıgımızı güçlü tutmak ve iyi gıda tüketmek çok büyük bir önem kazandı. Doğal ve sağlıklı olana ilgi artınca aronyanın da keşfedilmesi ve tercih edilmesi kaçınılmazdı. Dr. Aronia olarak üretimimizi yüzde 300 artırarak önemli bir gelişme kaydettik. Uluslararası kalitede kurduğumuz aronya bahçe sayısı ve aronya meyve üretim hasadımız ciddi artış gösterdi.2024 yılında da aynı büyümeyi sürdürülebilmek önceliğimiz. Amacımız aronya içerikli ürünlerin sayısını artırarak insanlığın sağlıklı gelişimi için aronyayı olmazsa olmazı haline gelebilmek. İç pazarda sürdürülebilir büyümeyle eş zamanlı olarak hedefimiz yurt dışında da kapsamlı şekilde varlık göstermek. Önceliğimiz Amerika, Avrupa ülkeleri, Rusya ve Arabistan.
Aronya yetiştirmek isteyenlere ne önerirsiniz?
Aronya yetiştirmek oldukça önemli bir konu. Ancak maalesef ülkemizde bu konuda ciddi bir bilgi kirliliği bulunuyor. Bu durum, çözüm bekleyen sorunların her geçen gün artmasına neden olmaktadır. Bahçe kurulumlarında yapılan hatalar, yetersiz eğitim, yanlış uygulamalar, doğru besin maddesi gübresinin kullanılmaması ve meyvenin doğru hasat döneminde toplanmaması gibi konularda sorunlar yaşanmaktadır.
Aronya yetiştirmeyi düşünenlerin öncelikle detaylı bir araştırma yapmaları gerekiyor. Ekonomik koşullarımızda kimsenin vaktini ve parasını boşa harcayacak durumu yoktur. Biz, bu konuda sahip olduğumuz tecrübeyi ve doğru bilgiyi herkese aktarıyoruz. Geldiğimiz noktada, aronya yetiştirmek isteyenlere hem nakitini değerlendirmesinde hem de zaman yönetiminde yardımcı oluyoruz.
Özellikle şartları uygun olanların tarım sektöründe yer alması gerektiğini vurgulamak isterim. Toprak analizi uygun olsa bile, işe gereken özeni göstermeyecek kişilere aronya yetiştirmeyi tavsiye etmiyorum. Aronya meyvesine hak ettiği değeri verecek, işini sahiplenecek kişilerin aronya yetiştiricisi olması önemlidir.